UWV: lekker flexibel…

Bij het lezen van de titel weet de trouwe lezer het al: het is weer zover, ze hebben weer aan lopen klooien! Wat nu dan weer?  Lees en huiver….

Zoals je HIER en HIER hebt kunnen lezen geniet mijn meisje een ziektewetuitkering. Dat het niet zomaar even van een leien dakje is gegaan is wel duidelijk. Maar daarna ging het best lang goed, maar naar nu blijkt al veel te lang.
In mei viel me op dat de uitkering was verhoogd met een eurootje of 50 per week. Even afwachten want “het zal het vakantiegeld zijn” bedacht ik. Aangezien de ziektewetuitkeringen per week worden betaald, zal het vakantiegeld ook wel op die manier worden verspreid, zo had ik bedacht. Een snel rekensommetje gaf aan hoeveel het bij elkaar zou moeten zijn dus dat kon wel eens een aantal weken zo doorgaan.
Vandaag viel echter op dat er wéér een paar euro bij was gekomen, best lekker maar toch maar eens verder kijken dan de neus lang is. Grote was de schrik als ik lees dat in een ziektewetuitkering het vakantiegeld al ingesloten is. Nou, dan moet er dus iets anders aan de hand zijn.
Dan maar even inloggen op de UWV site en alle betaalgegevens van de afgelopen maanden opgesnord. Intussen bekroop me wel een gevoel wat er aan de hand zou kunnen zijn: weer een onterechte heffingskorting toegepast? Nee joh, dat kon toch niet zomaar spontaan ergens op de helft van het jaar? Jawel dus, op de betalingen na 7 mei is weer een heffingskorting toegepast en dat is toch echt niet de bedoeling. Je kunt namelijk maar één keer die heffingskortingen genieten en dat wordt al op haar IVA uitkering toegepast.
Wat te doen? Bellen hè…..

Tring tring tring (druk 1 voor, druk 2 voor………, dit gesprek kost zoveel en zoveel……., geef uw 10 cijferige burger service nummer…………, dit gesprek kan worden opgenomen………., er zijn 6 wachtende voor  u………)
“Met een meneer van het UWV, waar kan ik u mee van dienst zijn?”
“Dag met mij, ik bel over de ZW (ziektewet) uitkering van mijn vrouw”
“Is uw vrouw op de hoogte dat u belt?
“Jazeker, ze zit naast me”
“Oh, da’s mooi, maar u heeft nu contact met de WIA, ik zal u doorverbinden”

Er klinkt een tijdje muziek uit de telefoon en een heel hééél sterk deja vu gevoel overmant me. Dit heb ik toch al eerder meegemaakt?
“Met de mevrouw van het UWV die over de ZW gaat, waar kan ik u mee van dienst zijn?”
“Dag, weer eens een keer met mij, ik bel over de ZW uitkering van mijn vrouw”
“Is uw vrouw op de hoogte dat u belt en heeft ze toestemming gegeven?”
“Jazeker, ze zit hier naast me”
“Oh da’s mooi” meldt de mevrouw, ook dit keer weer zonder controle “waar gaat het over?”
Ik leg uit wat ik heb gezien aan de ZW uitkering met betrekking op de veranderde heffingskorting.
“Mhhh, da’s gek” en met een “ik duik er even in” wordt subiet naar het irritante muziekje overgeschakeld.
“Meneer Mossinkoff? Ik ben er even in gedoken en kan inderdaad zien dat in mei de heffingskorting is aangevinkt”
“Daar was ik dus al achter en bel ik ook voor. Ik wil graag weten waardoor dat komt”
“Tja dat kan ik niet zien. Er is geen notitie aangehangen en ik zie ook geen bericht naar uw vrouw toe dat het is verandert. Ook  geen verzoek van uw vrouw om dit toe te passen! Heel vreemd. Nou zijn er binnen het UWV wel veranderingen waardoor ook andere afdeling bij deze gegevens kunnen komen”
“Oh? Dus iemand anders kan zomaar dingen aan en uit vinken waardoor het helemaal mis gaat?”
“Jazeker maar dat moeten ze wel melden hoor meneer!”
“U geeft net aan dat dat niet is gebeurt toch?”
“Inderdaad, daarom kunnen we nu niet zien wie dat heeft gedaan en waarom.”
“Dus mijn stelling dat iedereen zomaar zo’n vinkje aan of uit kan zetten klopt dus toch?”
“Uh, uh ja, dat dan weer wel, maar we duiken er in om erachter te komen hoe het is gebeurt.”
“Dus daar komt u nog op terug? Da’s mooi. Maar intussen is er al zo’n €450 tekort aan belasting afgedragen. Ik zie de aanslag alweer op de mat liggen”
“Meneer, ik ga nog navragen hoe dit op te lossen, misschien kunnen we het de komende maanden compenseren.”
“Dit is al eens eerder voorgekomen mevrouw en toen kon alleen het vinkje hersteld worden en verder niets. En dat compenseren betekend toch alleen dat jullie fout gecorrigeerd wordt op de uitkering van mijn vrouw?””
“Uh ja, maar ze heeft nou eenmaal netto teveel gevangen. Maar we gaan het toch onderzoeken en komen er op terug. U wordt vandaag nog of morgen vóór 17:00 uur teruggebeld.”

Dat viel gelukkig mee en ik werd dus een uur of drie later teruggebeld, eigenlijk met hetzelfde verhaal als dat ze al had verteld. Ze hebben geen idee wie wat heeft gedaan en vooral waarom. Er is vast een vinkje  op de verkeerde plek bij het verkeerde persoon gezet. Tja, dat krijg je als je systemen open stelt voor andere afdelingen. Vóór die tijd ging het al fout dus er zijn alleen maar ingrediënten bij gekomen om het nog vaker fout te laten gaan.
“Maar ze moeten het wel melden hoor…” en “we duiken er weer in!”
Tuurlijk, we wachten de aanslag wel af volgend jaar, gelukkig kan ik er rekening mee houden het jaar duurt nog 23 weken……

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *