Sony A7IV > nieuwe firmware > brick

Vorig jaar wilde ik mijn fotografie hobby een boost geven en een nieuwe set gekocht. Ik wilde wel graag weer naar full-frame terug en heb daartoe wat mooie spullen van Sony aangeschaft, namelijk een A7IIV body met een FE 24-70 F2.8 GMII objectief. Later nog de FE 90mm 2.8 macro erbij gekocht en voor de broodnodige groothoek ook nog een Sigma 14-24 F2.8 DG DN Art.
Uiteindelijk is die boost uitgebleven, evenals de vorige cameraset van Fujifilm, komt deze Sony ook nagenoeg de tas niet uit. Het ligt niet aan de spullen, die zijn fantastisch, het is  puur de moeite en gedoe wat ervoor nodig is om op pad te gaan.

Van de week  kwam er een firmware update uit voor de Sony camera en ik vond dit wel een mooi moment om de camera dan toch maar weer eens uit de tas te plukken en hiermee aan de slag te gaan. En ja hoor, het fotografie lot heeft zeker niet het beste met mij voor, de update ging mis.
Ik heb al ontelbare keren firmware ge-update van diverse apparaten, zo ook camera’s en objectieven natuurlijk. De nieuwe firmware versie 2.0 zou vanuit die ervaring toch een eitje moeten zijn en wordt de nog steeds nagelnieuwe Sony body nog nieuwerder.
Firmware gedownload, op SD kaartje gekopieerd, in de camera en gaan met dat ding. De voortgang is te volgen aan het knipperen van het ledje op de camera. Het zou zo’n 4 tot 6 minuten duren. Nou niet dus, na een half uur maar eens her en der wat lezen. Op de Sony site staat dat als de led 5x langzaam en 6x snel knippert, de firmware niet goed is en dan moet de accu eruit en de SD kaart. Dan nogmaals de firmware naar de SD kaart kopiëren na deze eerst te formatteren. SD en accu weer plaatsen en verder met updaten.

Echter de led op mijn camera knipperde 5x langzaam en niet 6x maar 7x snel. En daar is dan weer niets over te lezen. Maar goed, toch maar dezelfde procedure als hierboven gevolgd. Helaas, nu ging de led 7x langzaam en 7x snel knipperen.
De camera komt bij Cameranu vandaan dus die maar even gebeld en het hele verhaal uitgelegd. De beste man aan de telefoon was helaas geen specialist in firmware en degene die dat wel had was niet beschikbaar. Wat wel aangegeven werd was dat hij het knipperpatroon van de led in mijn camera niet herkende en ik een speciale servicedienst van Sony maar moest bellen, wellicht konden zij er iets mee. Als dat allemaal niet lukte kon ik de camera via een RMA (Return Material Authorisation) naar Cameranu sturen om een en ander op te lossen.

Dus ik Sony bellen en dat betekent dat je eerst door een geheel woud van “kies 1 voor enz” moet worstelen, om uiteindelijk bij iemand uit te komen die totaal geen verstand bleek te hebben over hetgeen je hulp voor vraagt. Hele verhaal uitgelegd en als antwoord kreeg ik: “Nou meneer, wat vervelend is dit nou, ik heb geen verstand van firmware maar zou u de TV kunnen opsturen?”
Huh, de TV? Ik had toch heel duidelijk verteld met wat voor apparaat ik in de weer was? Dus dit maar even gecorrigeerd bij de vriendelijke mevrouw. Oei, dat bleek helemaal een doodlopend spoor te zijn voor haar en ze gaf aan mij een mail te gaan sturen waarin de procedure voor reparatie uitgelegd staat alsmede het adres waar ik de camera eventueel heen kan sturen. Ik heb wel mijn mail adres zo’n 34 keer opnieuw moeten spellen, ze had wat moeite met de naam. En je raadt het al, op die mail wacht ik nu enkele dagen later nog steeds en nee, het zit ook niet in de spammap………pfff.

Ik had nu echt geen zin meer om Sony wederom te bellen, dus dan toch maar die RMA aangemaakt bij de leverancier Cameranu zoals zij al aangegeven hadden en dat was gelukkig zo gepiept. Bijna direct kwam er een mail met alle info en een verzendlabel. Daar moest nog wel een paar euro verzendkosten tegenaan worden gegooid, want ik wilde het verzekerd verzonden hebben, zo’n camera is een pietsje te duur om zoek te raken zonder verzekering.
De camera is intussen bij Cameranu aangekomen en ik neem nu een afwachtende houding aan. Kan zomaar een tijdje duren, maar goed, ik gebruik de camera toch al bijna nooit dus dat maakt weinig uit.

We zijn twee weken verder en de camera doet het weer als een zonnetje, wel even een totaal reset gegeven en alles weer naar wens ingesteld. Mocht er camerabroei opkomen dan zin de spullen er in ieder geval klaar voor 🙂

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *