Rechtsaf?

De taxi was vandaag bijna op de seconde op tijd. Half negen scherp kijk ik uit het raam en zie de inktzwarte Mercedes arriveren, mooi zo! Er bleek een uitermate aardige chauffeur achter het stuur te zitten. Na de rolstoel vakkundig in de achterbak te hebben gefrommeld vertrekken we richting werk. Normaal gesproken een klein half uurtje rijden.

Het begon al bij het Haringvliet. Ondanks dat de TamTam mevrouw de chauffeur vriendelijk doch dringend verzocht daar linksaf te gaan, besloot de man blind rechtdoor te rijden.

“Ho ho chauffeur, zo kom je bij de westelijke ontsluitingsweg van Heerhugowaard uit en daar wil je niet zijn op dit tijdstip, ze zijn daar namelijk de weg aan het verbouwen en is er vreselijk druk”
“OWw oké” en keerde de limousine. Ik praatte de man weer de goed kant op en de reis werd vervolgd. De man was niet erg spraakzaam en ik pakte mijn telefoon ter afleiding.

“Oeps, verkeerde afslag” geef ik aan als de man vóór het viaduct al rechtsaf slaat. Dus richting Leeuwarden in plaats van Beverwijk en ook nog richting de drukke kruising waar ik een paar minuten geleden al niet heen wilde.
“U kunt hier meteen linksaf gaan en keren” al wijzende naar de naderende mogelijkheid.
“Hier bij de benzinepomp rechts?” vraagt de chauffeur! Huh?
“Nee hier meteen links, snel anders ben je er er voorbij”
“Oké” mompelt hij en maakt geen enkele aanstalten het gevraagde uit te voeren.
“Hiér, metéén, nú!” roep ik, bang echt in Leeuwarden te verzeilen! En dat had effect, want de man gaf blind een ruk aan het stuur en gierde de twee banen naast ons over om nipt de afslag te halen, daarbij aardig geholpen door het ongelooflijke geluk dat de eerstvolgende auto linksachter ons nog een meter of twintig van ons af reed. Pffff, overleefd gelukkig.

“Nou, gelukkig gaat de rest van de reis tot aan Beverwijk rechtdoor” merk ik opgelucht op.
“Ja, zeker weten, ik ben blij dat u oplet”, een opmerking die mij geen zeker gevoel gaf verder……

Met het risico de man teveel af te leiden op onze reis probeer ik toch een praatje te maken waaruit te leren was dat hij nog maar een jaar of twee van zijn pensioen verwijdert was. Nou, het wordt echt tijd want voor ik het wist nam de man afslag Heemskerk ondanks de zeer duidelijk aanwijzingen van mevrouw TomTom om de man rechtdoor te laten rijden.
“Heeft u een Tata pasje of moet u een dagpas halen?”
“Ik heb geen pasje” geeft hij aan en blijft gewoon op de afslag.
“Nou dan moet u toch echt rechtdoor want via deze afslag komen we bij een Tata ingang waar u géén geen dagpas kunt halen!”
“Oh?” waarmee de man aangeeft er niets van te snappen.
“Rechtdóór, nú, metéén!” waarmee ik een laatste poging doe om samen met madame TomTom de route te corrigeren.
En warempel het helpt want op het allerlaatste moment gooit de man het stuur om naar links om de zwarte bolide terug te dwingen naar de A9. We halen het nipt…..
Duidelijk aangeslagen blijft de man nu met 80km/uur achter een vrachtwagen sukkelen, wel zo veilig.

“We moeten vóór de tunnel rechtsaf chauffeur” speel ik TomTom na.
“Ja” zet de chauffeur en geeft meteen gas en schiet de linkerbaan op. De reden daarvoor ontgaat me aan alle kanten waarbij de afslag die we moeten hebben gevaarlijk snel nadert.
“Hier rechts hè!” geef ik aan in een poging niet de tunnel in te hoeven.
“Ja ja” en op het laatste nippertje schiet hij tussen een paar auto’s door naar rechts om net aan de afslag te halen. Pffffffff….

Bij de Tata poort aangekomen wijs ik naar de inrit rechtdoor waar de auto geparkeerd kan worden zodat hij een dagpas kan scoren. Verbazing alom als hij toch naar rechts stuurt en vragend “Daar?” mompelt.
“Nee man daar, daar, rechtdoor” en we halen ook dit weer net aan.
Na een minuut of 10 heeft de man een pas weten te bemachtigen en we kunnen de slagbomen door. Op het terrein is de route niet zo complex, want voornamelijk rechtdoor. Toch weet hij nog twee keer rechts af te slaan waar de borden toch duidelijk links aangeven.
Uiteindelijk bijna een kwartier te laat stap ik uit.

Willen ze nou echt de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 te brengen? Ook voor taxichauffeurs???

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *