Online…offline

offlineEr zijn wel eens van die momenten dat het even helder is wat je moet besluiten, er speelde namelijk al een tijdje wat door mijn hoofd en werd onlangs weer getriggerd door een opmerking die iemand (terecht)   maakte.

Ik heb een aantal sites in de lucht namelijk drie fora en een stuk of vijf blogs en daarnaast doe ik hier en daar nog wat voor sites van andere mensen waarvan één totaal beheer. Dat kost natuurlijk veel tijd maar is nooit een heel groot probleem geweest  en vond  het altijd erg leuk om te doen en was voor mijn gevoel best goed in te passen in mijn leven, ik weet eigenlijk niet beter.
Nadat ik het West Nijl virus op visite heb gehad is dat wel verandert, ik kan fysiek niet meer de hele dag in die stoel zitten, dan gaat mijn lijf zwaar in protest. Ook op mijn werk heb ik daar mee te maken, dat hou ik net aan vol en dan moet ik thuis eigenlijk al meteen uit die stoel vandaan.

Ik merk ook dat mijn geest niet meer zo flexibel werkt als voorheen, ik heb meer moeite mijn aandacht soepel te verdelen en richt me vaak sterk op één ding en bijt mij er dan bijna dwangmatig in vast om tegelijkertijd alle andere zaken op dat moment te weinig aandacht te geven. Terwijl er veel belangrijkere dingen zijn en ook op het werk heb ik mijn energie hard nodig.
Oorzaak leeftijd? Zo oud ben ik nou ook weer niet. West Nijl virus?  Kan, ik heb alleen helaas geen ijkpunt, in Heliomare vonden ze het niet nodig om een NPO (Neuro Psychologisch Onderzoek) te doen dus ik kan daar weinig over zeggen. Maar ik weet wel dat zo is, ik merk het en wil het niet onder het tapijt vegen.

Daarnaast gaat gewoonweg de lol eraf. Zeker het onderhouden van fora kost erg veel tijd. Bijhouden van software is belangrijk en dat is iets wat ik gewoon goed wil doen. En bij elke update moet  ik weer aan de slag met de lay-out want er worden altijd veel dingen aangepast.
Het modereren, dat houd in dat je alle berichten moet bekijken en er vaak mee aan de slag moet. Geeft allemaal niets en krijg links en rechts best wat waardering voor het werk hoor, maar op de achtergrond speelt er via privé berichten een heel eigen sub-fora wereld. Daar wordt je gebeten en geslagen om dingen die je doet en schrijft, je moest eens weten wat ik allemaal te horen gekregen heb, tot uitgemaakt voor rotte vis aan toe, zaken die ze niet in het openbaar durven  uiten. Terwijl ik alleen maar faciliteer en het kost me nota bene nog geld ook.
De bezoekers- en berichtenaantallen lopen ook behoorlijk terug dus dat is ook al niet zo stimulerend. De continue jacht tegen spammers is ook zo’n leuke, kost bakken met tijd en je hebt er niets voor terug.
Voor mezelf geld ook nog dat twee van de drie fora over fotografie gaan en mijn activiteiten op fotografisch gebied op een zeer laag pitje staan, voornamelijk ook doordat het nou eenmaal niet meer zo soepel gaat met mijn lijf.
Mijn blogs bijhouden, een stuk of vier, is op zich niet zo heel veel werk, af en toe een bericht zoals deze kan best natuurlijk maar omdat het totaal groot en veel is doe ik dat voor mij gevoel ook niet optimaal. Daarnaast natuurlijk nog een beetje Facebook en ik lees en participeer ook nog mee op veel andere fora.

Afijn, ik heb dit weekeinde rust en veel tijd om na te denken en altijd hoog in het vaandel gehad dat je naar je lijf en geest moet luisteren en eerlijk moet zijn naar jezelf en je omgeving. Dus heb ik naar aanleiding van bovenstaande een, voor mij best moeilijk,  besluit genomen: ik ga mijn privé activiteiten op het Internet drastisch verminderen  en ik stop met een aantal fora en blogs. Ik wil hooguit een blog of drie en misschien één forum online houden dat is het dan.

Zo, de kogel is door de kerk, wat een stukje zelfreflexie allemaal niet teweeg kan brengen. Maar het brengt ook rust in mijn hoofd, alleen het besluit al. Nu rustig nadenken hoe ik dat allemaal moet gaan doen……….

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

14 reacties op Online…offline

 1. Luc zeggen:

  Voor jezelf en je gezin kiezen René, m.n. de negatieve aspecten zouden mij zeer frustreren. Kan me voorstellen dat je nu gaat herbezinnen. Een aantal jaren geleden ben ik overwerkt geweest en heb ik qua werk en privé ingrijpende keuzes gemaakt waar ik nu nog steeds heel blij mee ben. Een zekere balans heeft iedereen nodig, ik heb alle begrip voor de keuze die je maakt!

  • René zeggen:

   Thx Luc! Het zijn allemaal keuzes die je miet maken, goed dat het voor jou goed is uitgepakt. Het is precies wat je zegt, je balans opnieuw zien te vinden!

 2. John Moeleker zeggen:

  Spijtig om te lezen René maar o zo begrijpelijk.
  Ik heb weinig geschreven maar heel regelmatig meegelezen op je fotofora. Veel sterkte de komende tijd.
  John

 3. Ja Rene,hoewel ik een stukje ouder ben heb ik ook voor dit jaar benomen om terug te trekken met het internet. Zal het nog wel niet helemaal opgeven,maar meer tijd besteden aan het tafel tennis en mijn dagelijkse wandelingen. Vanmorgen vroeg kon je echt zien en ruiken dat het voorjaar begonnen is.Bomen in bloem en een beetje regen dat ruikte naar het voorjaar.Veel sterkte gewenst voor jou en Christa.

 4. Bert zeggen:

  Spijtig om te horen René maar je gezondheid gaat voor en probeer gewoon van de dagelijkse dingen te genieten

 5. Ingrid van Dassen zeggen:

  Doe je goed René! Het is verdomd vervelend, om keuzes/beslissingen te nemen die met je ‘beperking’ te maken hebben. Wij willen er het liefst niet aan toegeven!
  Helaas heb ik er al ruim 30 jaar mee te dealen.
  Sterkte en groetjes!!

 6. Rini Beumer zeggen:

  Petje af met zoveel fora werk naast je andere werk. En ja, een rolstoel gebruiken maakt dat veel activiteiten moeilijker gaan en meer tijd vergen, vooral als je ouder wordt (eigen ervaring als roller met een dwarslaesie). Fijn voor jou en jammer voor ons, dat je moet stoppen. Het forum is/was voor mij vaste prik om bijna elke dag te bekijken. Zal het missen.
  bedankt voor je grote inzet.

 7. Gerard de Graaf zeggen:

  Moeilijke beslissing, maar heel begrijpelijk en ook terecht. Hopelijk wordt het dagelijks leven na deze beslissing wat makkelijker. Ik zal de site missen, want ik heb er veel op gelezen en er veel van geleerd.
  Mijn oprechte dank voor je inzet en ik wens je het beste.

 8. D. Haaksma zeggen:

  Hallo René,
  Ik ben nu niet bepaald erg actief op de NCN noch op het Fuji forum. Ik heb je narigheid destijds ook met afschuw gevolgd, hoe is het toch mogelijk dat je door zo’n aan doening nagenoeg compleet aan de zijlijn komt te staan.
  Respect voor de manier hoe je jezelf daar doorheen geslagen hebt. Doe het maar eens na zou ik zeggen. (ik wens het overigens niemand toe)

  Wel lees ik vrijwel elke dag als ik thuis ben mee.
  Veel mensen beleven veel plezier aan een forum zoals jou van en over alles van onze Fuji.
  Stiekem hoop ik dat iemand het van je over wil nemen, als dat al kan.

  Een hobby mag nooit ten koste van je gezondheid gaan. De keuze is dan vervelend maar niet onlogisch.
  Hiervandaan het beste toegewenst en sterkte.
  En zeker niet in de laatste plaats, bedankt.

 9. John Moeleker zeggen:

  Weer eens een gezellig rondje door den Haag of ergens anders lijkt me erg leuk René.

 10. Marco Handgraaf zeggen:

  Denk an jezelf René, ik heb nog steeds veel respect voor de manier waarop je met jullie situatie omgaat. Erg sterk !

  Als dit blog maar online blijft, voor jezelf om gebeurtenissen van je af te kunnen schrijven, voor ons om mee te lezen.

  Mijn fotografie staat ook op een laag pitje, ben meer aan het sporten (fiets), dus we zien wel werk fotografie forum je overeind wil houden. Ik lees nog wel een paar maal per week mee hoor 🙂

  groeten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *