Fibromyalgie

Zo heb je niets, zo heb je een verzameling. Ik dacht dat we zo achtjes aan zat hadden gehad, maar het lot beslist anders helaas.

Mijn meisje had al een behoorlijke tijd last van onverklaarbare pijn. Enkele problemen zijn opgelost, neem maar de nekpijn welke door de pijnblokkade zijn verholpen, maar er bleven ander bronnen van pijn aanwezig en het werden er steeds meer. Vooral lastig bij het opstaan uit een stoel en dat soort bewegingen. Nou was ze al eens getest op reuma (de klassieke soort) en dat was gelukkig niet het geval.

Ach, pijn ondergaat een mens dan een tijdje en als als je een behoorlijke pijngrens hebt, nog een tijdje daar bovenop. Tot vorige week, toen was ze het zat en had toch maar eens een afspraak gemaakt bij de huisarts. Gelukkig hebben we nu een hele goede huisarts en die reageerde dan ook adequate en dirigeerde een uitgebreid bloedonderzoek.
De uitslag werd vanmorgen medegedeeld en die is helaas toch niet zo heel best. Ze heeft namelijk de reumatische aandoening FIBROMYALGIE, ofwel pijn in bindweefsel en spieren. Tja en daar heeft een mens aardig wat van in het lijf zitten. Dat hoort ook zo, alleen moet je er geen pijn aan hebben natuurlijk.

De geleerden hebben onlangs ontdekt dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten. Letterlijk betekent Fibromyalgie ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en darmproblemen.
Slecht slapen is er dus ook een van. Dat deed ze gelukkig al niet door de CVA’s die slaapcentrum naar de filistijnen hebben geholpen, maar dit doet er geen goed aan natuurlijk.
Het is ook van invloed op de gemoedstoestand (oh. komt het daardoor?) Ook het herstelmechanisme wordt verstoord. Het is een scala aan symptomen.

Als zo de afgelopen periode terugkijkt dan vallen hierdoor ook wel een aantal vage klachten op z’n plek, het heeft nu dus een naam: Fibromyalgie. En die hadden we nog niet in de verzameling. Maar of ze daar nou zo blij mee is, neuhh, niet echt.
Maar hopen dat ze er snel een goed medicijn voor vinden……….

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Fibromyalgie

 1. Katia zeggen:

  Dag René,

  Ik heb sinds jaren last van fibromyalgie, dus ik weet waarover je spreekt. Het is geen pretje en vooral het onbegrip uit de omgeving vond ik heel zwaar.

  Medicijnen tegen fibromyalgie, ik ben er jaren naar op zoek geweest. Zelfs de pijnstillers hielpen niet. Maar nu heb ik iets natuurlijks gevonden waardoor ik me heel wat beter voel. Ik kon al 15 jaar of meer niet meer gaan werken, maar denk wel dat het me nu wel weer zal lukken. Ik heb precies een volledig nieuw leven gekregen. Ik ben overgelukkig.

  Daarom ook mijn reactie op je berichtje, zodat je weet dat er mogelijkheden zijn om beter te worden. Alleen weten (of willen ze het niet weten) de artsen dit (nog) niet.

  Als je vragen hebt over fibromyalgie en/of wat er aan te doen is, dan mag je me gerust een mailtje sturen.

  Groetjes,
  Katia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *