HitFilm Express

hitfilm_express_00Al enige tijd ben ik op zoek naar een goed programma om films mee te bewerken. Er staat een vrachtwagenlading aan zelf gemaakte filmpjes klaar om aan elkaar gesmeed te worden tot een paar leuke vakantiefilms. Van de vele betaalversies heb ik de meeste wel geprobeerd als proefversie maar het zijn vaak zware en best kostbare pakketten. Ook zijn er wel een aantal freeware programma’s geprobeerd maar nooit een echt goede gevonden.

Tot ik van de week op HitFilm Express stuitte. In eerste instantie had ik mijn twijfels, maar toch de stoute schoenen aangetrokken en na gratis registratie het pakket gedownload, de downloadlink krijg je via e-mail.  Deze registratie gegevens gebruik je dan ook om het programma te kunnen gebruiken.

Na installatie moet je eerst even aan de interface wennen, maar dat gaat snel en en als je al eens in videobewerkers hebt gestoeid dan vind je weg wel. Het programma bestaat uit vier delen: HOME, PROJECT, EDIT en EXPORT.
Om een nieuw project te starten klik je in het HOME scherm op NEW en je krijgt netjes een scherm waar je de project gegevens kunt aangeven. Je kunt daar ook kiezen uit voorgebakken Templates waar alle video en audio instellingen per preset zijn voorgebakken. Daarna kun je met een klik START EDITING aan je film project beginnen.

Filmpjes toevoegen gaat simpel via de knop IMPORT… en de geïmporteerde filmclips komen netjes onder elkaar in de MEDIA lijst te staan. Daarvandaan kun je ze eenvoudig naar de timeline in de EDITOR slepen. Daar kun je ze naar hartenlust bewerken, zoals inkorten, effecten toevoegen, start en eind effecten toevoegen en overgangen maken. Ook de audio sporen zijn op dezelfde manier te bewerken.
Je kunt ook aparte audio sporen importeren en naar de timeline slepen en daarna bewerken. Daarnaast is het mogelijk om teksten toe te voegen, zowel als start  en eind tekst maar ook als overlay. Daar moet je eerst een zogenaamde Composite Shot voor toevoegen vie de NEW knop bovenin de MEDIA lijst naast de IMPORT… knop. Deze nieuwe laag komt in de lijst met geïmporteerde audio en video clips te staan.  Naast de EDITOR tab is nu een nieuwe tab verschenen met dezelfde naam als het Composite Shot. Daar kun je NEW LAYER kiezen voor een onder andere een nieuwe tekstlaag. Als dat gedaan is kun je in de VIEWER tekst toevoegen aan de tekstlaag.

Als je hele project klaar is kun je in de EXPORT tab je project exporteren naar een film in het formaat van je keuze. Ook is rechtstreeks uploaden naar Youtube mogelijk, erg handig.
Al met al een fraai en vooral snel programma. Waar al die grote en dure jongens vaak erg stroperig werken is dat hier zeker niet het geval. Het programma blijft erg prettig en snel reageren, in ieder geval bij de relatief kleine projectjes die ik als test heb gemaakt.

Enkele eigenschappen, er zijn er nog heel veel meer:

 • GPU versnelde rendering
 • 64-bit architectuur
 • Aanpasbare  sneltoetsen
 • OpenEXR lossless import
 • Achtergrond proxy
 • RAM voorbeeld rendering
 • Meerde stappen ongedaan maken
 • YouTube upload
 • Tot 32x MSAA op ondersteunde hardware
 • Meerdere timelines
 • Layout aan te passen
 • Activeren op 1 computer
 • ongelimiteerde tracks
 • Trim, ripple, roll, slip, slice slide gereedschap
 • Ripple verwijderen
 • Clip trimmer
 • Insert en overlay vanuit trimmer
 • Effecten toepassen
 • Overgangen zoals wipes, dissolves, motion, zooms
 • Video: Quicktime, AVI, MOV, MP4 (AVC/H264 & AAC), MPEG-1 (TS, PS, MPE, MPG, MPEG, M2V), MXF (DVCPro HD), DV, HDV, WMV
 • Audio: AAC, MP3, M4A, MPA, WAV, WMA
 • Imagea: BMP, GIF, JPG, PNG, TIFF, TGA, OpenEXR
 • Projecten: HFP (HitFilm Project), HFCS (HitFilm Composite Shot)
 • Camera data: MA (Maya formatted)
 • Export: Quicktime, MP4 (AVC/H264 & AAC), Image sequence (PNG, JPG, BMP), AVI (ongecomprimeerd, PAL DV, NTSC DV), YouTube direct uploaden

Getest met: Windows 10 64 bits
Volgens homepage: Mac OSX 10.9+ en Windows 7+. 64-bit

HOMEPAGE

hitfilm_express_01 hitfilm_express_02 hitfilm_express_03 hitfilm_express_04 hitfilm_express_05 hitfilm_express_06

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *