Saal-Digitaal fotoboek

Saal_Digital_NL_500px_RGB[1]Al eeuwen geleden had het al moeten gebeuren, het maken van een fotoboek met de foto’s van onze reis door China in 2008. Maar het bleef maar uit en uit. Tot nu dan want de bestelling van het boek is een feit.
Maar waarom nou zo lang gewacht? Ach, diverse redenen zoals foto’s moeten uitzoeken, ze kunnen er nou eenmaal niet alle 1783 in een boek. Na uitzoeken volgt bewerken en dan nog het boek vullen, een heel gedoe dus. Ondanks dat heb ik al best wat ervaring met fotoboeken maken via diverse leveranciers. AH boeken, Hema boeken, Top-fotoalbum en meer. Die laatste maakt overigens hele fraaie albums maar de software vond ik een crime.

Onlangs werd ik toch over de streep getrokken door een actie van Saal-Digital die testers zochten voor hun fotoboeken en de bijbehorende software. Daar hing gelukkig een “deadline” aan dus ik moest wel aan de slag, kan ook geen kwaad, beetje stok achter de deur 😉
Saal-Digital adverteert met High-End fotoboeken, een pittig statement en wilde wel eens zien of dat ook zo is.
Zo gezegd zo gedaan, mijn meisje en ik zijn er voor gaan zitten en een selectie van de foto’s gemaakt, en daarna bewerkt om het even wat meer bite te geven. Hup, alles in een apart mapje en we kunnen verder.
De software van Saal was zo  gedownload en geïnstalleerd, een kind kan de was doen. De interface van de software ziet er prima uit en went snel. Alle info is binnen de software te vinden zoals mogelijkheden, prijsinformatie en dergelijk.

saar-digitaal-01

Als je een nieuw boek of project start moet je eerst het soort bepalen. Soort kaft, hoeveel bladzijden, mat, glanzend, noem maar op, er zijn keuzes genoeg.
Daarna kies je het design ofwel hoe ziet de inhoud eruit. Je kunt beginnen met een geheel leeg boek maar je kunt ook kiezen uit voorgebakken stijlen. We hebben gekozen voor een harde kaft en zijn begonnen met 26 bladzijden en een volledige blanco stijl, ik heb graag controle over hoe het tot stand gaat komen. Maar je kunt ook ervoor kiezen dat de software geheel automatisch je boek vult. ’t  Is net wat je wilt.

Als je kiest voor een blanco begin kun je de bladzijden daarna vullen met je foto’s. Wat erg prettig werkt is dat je gewoon via het “verkenner”-achtige venster aan de linkerzijde naar je foto’s kunt bladeren en naar hartenlust foto’s aan het boek kunt toevoegen. Dat kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door gewoon te slepen naar een lege plek op een bladzijde. Dan verschijnt de foto op die plek waarna je de grootte gemakkelijk kunt wijzigen of de foto draaien. Als je dubbelklikt op een foto kom je in de “verplaats” modus en kun je de foto binnen het kader verslepen. Dit is vooral handig als de verhouding van het kader niet hetzelfde is als de foto zelf. Dit gebeurt vaak bij gebruik van de voorgebakken pagina lay-outs, die kun je namelijk gewoon aan de blanco pagina’s toevoegen via de lay-out tool aan de rechterkant van het venster.
Ook een grote foto als achtergrond toepassen kan met een rechtermuisklik op de miniaturen in het verkenner deel van het venster, je kiest dan simpelweg “Foto als achtergrond invoegen”.

De voorgebakken pagina lay-out invoegen is een eitje, je kiest welke je aanstaat en sleept die dan gewoon naar de bladzijde. Als die nog leeg is zie je meteen de kaders verschijnen waar je daarna de foto in kunt slepen. Als er al foto’s op die pagina staan wordt de lay-out op die foto’s toegepast voor zover de aantallen kaders en foto’s overeen komen.

Ook is het mogelijk om de achtergrond een kleurtje of een thema te geven en je kunt dit dan eventueel ook meteen op alle bladzijdes toe laten passen. Let hier wel op, want als je een nieuwe lay-out op een bladzijde loslaat, is meteen je achtergrond weer op wit gezet. Makkelijk te corrigeren maar het had beter geweest als de gekozen kleur gewoon gehandhaafd had gebleven.
Ook een dingetje, de lay-out geldt altijd voor twee pagina’s, er zijn dus geen lay-outs voor enkele bladzijdes. Maar als je dit goed i n de gaten houdt is dat niet zo’n issue.

Als je de bladen hebt gevuld komt het regelmatig voor dat je toch handmatig wat zaken ander wilt qua formaat of plaatsing. Hier zijn diverse gereedschappen voor aanwezig zoals uitlijnen, naar voor of achtergrond te verplaatsen, transparantie instellen en roteren. Je kunt ook kiezen om de foto’s automatisch te optimaliseren. Dit laatste heb ik niet gedaan want die controle heb ik liever zelf.

Ik heb wel gezocht naar een mogelijkheid om snel twee geselecteerde foto’s op een simpele manier precies even groot te krijgen. Je kunt ze wel gelijkmatig zowel horizontaal als verticaal over een pagina verspreiden met een klik op een knop maar even snel aan elkaar gelijk maken niet, tenminste ik heb het niet gevonden.
Wat ook een lastigheidje is, is dat als je in de “Verplaats” modus zit van een foto is het niet mogelijk om vanuit de verkenner een foto toe te voegen. Je moet eerst uit die Verplaats modus door ergens op een andere foto te klikken.

Verder biedt het programma een vracht aan mogelijkheden, zoals allerlei filters om je foto’s op te smukken, veel kaders en borders en kun je allerlei clipart plaatjes toevoegen. Uiteraard kun je ook tekstvakken toevoegen waarbij de tekstopmaak aan alle kanten kan worden opgemaakt.
Op de kleinigheidjes na ben ik erg goed te spreken over de software, het is overzichtelijk, werkt snel en heeft veel mogelijkheden.

saal_ditital_china_01 saal_ditital_china_02 saal_ditital_china_03 saal_ditital_china_04

Na het maken van het boek is het een kwestie van bestellen. Gewoon een account aanmaken, betalen en uploaden maar. Een dag of vier later wordt er een pakje uit Duitsland bezorgd, netjes verpakt in karton, dun schuimrubber en plastic. Misschien niet zo heel milieuvriendelijk maar wel goed beschermd!

Nieuwsgierig de verpakking geopend en er komt een prachtige kaft ons tegemoet met geheel rondom onze gekozen foto en tekst. Dat ziet er meteen al prima uit. Eenmaal opengeslagen zien de afdrukken er prima uit.
Het boek is gemaakt met platte pagina’s zodat een foto over 2 pagina’s verspreid ook netjes één foto is. Er is wel een kleine lijn te zien maar die kan ook niet anders, het boek zou anders niet dicht kunnen 😉 Je kunt ook voor dikkere pagina’s kiezen waardoor het nog platter kan.

Het contrast is wat minder dan verwacht, dat had net wat meer “bite” mogen hebben wat de originelen hier op het scherm wel hebben. Het geheel kan daardoor wat “flets” overkomen. Dit verschil is deels te verklaren doordat een foto op een beeldscherm bekeken sowieso anders overkomt dan in een boek. Dit komt voornamelijk doordat een foto op een beeldscherm actief verlicht wordt door het beeldscherm en een foto in een boek wordt verlicht door het aanwezige licht in de ruimte waar je op dat moment bent, zogenaamd “opvallend” licht.  Niet onoverkomelijk , gewoon iets om volgende keer rekening mee te houden bij het voorbewerken van de foto’s. De scherpte is verder prima in orde.
Het door ons gekozen fotopapier is mooi glanzend waardoor de kleuren op zich mooi diep zijn. Wat vaak opvalt is dat foto’s donkerder worden afgedrukt dan het origineel. Zo niet hier, de foto’s zijn mooi belicht zoals bedoeld.

Al met al is het resultaat erg goed, we hebben er een mooi en goed afgewerkt boek mee aangeschaft, dus zeker voor herhaling vatbaar!

Tag: #SaalDigitalNederland
HOMEPAGE

Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *