Mossinkoff in China
dag 4
Naar dag 3

7 september, dag 4: Aankomst in Guangzhou

Deze ochtend gaan we Hong Kong verlaten. Koffers op tijd weer inpakken en ontbijten maar, wat gelukkig erg goed kan in dit hotel. Na een korte busrit komen we in het station aan waar we onze overgebleven Hong Kong dollars kunnen omwisselen naar Yuan.
Er is ook een echte douane met paspoortcontrole en fruit raak je daar meteen kwijt want dat mag niet zomaar even China binnen worden gesmokkeld.
We zijn om kwart over negen met de trein richting Guangzhou vertrokken en daar, na een rustige rit, zo'n twee uur later aangekomen. Onderweg was er genoeg te zien. Op zich niet zo'n heel apart landschap (ik wil die rijstvelden nou wel eens zien ook) maar toch anders. Ook snellen we langs wat arme wijkjes met krotten.
In Guangzhou is het gelukkig ook dik 34 graden en een vochtigheid van een procent of 80, maar dat mag de pret niet drukken. We verblijven in het Golden Bridge Hotel. Een prima hotel dat opgesloten zit tussen de wolkenkrabbers.
Eerst lunchen en dat was weer een van de vele ronde tafel maaltijden. Handig en snel. En met stokjes.
Het eten is overigens prima. Kantonees, je kent het wel, van de Chinees om de hoek. Maar dan toch even anders.....


Guangzhou is een echte handelsstad met 10 miljoen inwoners. 10 miljoen zegt u? Ja, 10 miljoen. Je weet hier dan ook niet wat je ziet. Mega druk. De levensstandaard van het werkvolk ligt een stuk lager dan in Hong Kong en is duidelijk te zien aan bijv. de huizen. Ook nu weer heel veel hoogbouw maar met minder luxe en smeriger. Tussen de flats in liggen krottenwijken.
Wij krijgen daar zelf natuurlijk niet mee te maken maar het is vanuit de bus die ons naar het hotel en restaurant brengt, goed te zien.
Onze gids is een kleine Chinese man die werkelijk zeer gebrekkig Engels spreekt.

Een ander gedeelte van de stad biedt weer een heel ander beeld en daar is geen nee te koop. Was dit deel 20 jaar geleden nog braakliggend terrein, tegenwoordig zie je er veel grote bedrijven met de bijbehorende glanzende gebouwen.


We hebben in Guangzhou het Yuexiupark bezocht dat bestaat uit drie meren en de zeven heuvels van de Yuexiuberg. De belangrijkste publiekstrekker is het beeld van de vijf rammen.
Daarnaast zijn er een tweetal tempels bezocht: de Chen Clan- en de Liutongsitempel. Je ziet er de monniken gewoon in hun dagelijkse praktijk.
In de Chen Clan tempel was onder andere goed te zien hoe de gelovigen werden onderwezen in een groot lokaal. Ook maakten we kennis met de, zoals later bleek, overal aanwezige wierooklucht.
De tweede, de Liutongsitempel, is vooral opvallend door de prachtige gebouwen met nog mooiere beelden van o.a. goud. Er staan grote vitrines met kunstwerken die zijn uitgesneden uit kamelenbotten.
Buiten de deuren van die tempels zijn daarentegen veel bedelaars te zien. Vaak een ledemaat missend of anderzijds verminkt.
Eenmaal weer in de bus zat er een ons blij toe te lachen (lees "uit te lachen") en liet een pak geld zien wat hij al had opgehaald. Dat gaf wel een wat dubbel gevoel (beetje blij dat ik er voorbij was gelopen zonder donatie)


Het diner was ook geweldig vandaag. 's Avonds mogen we ook nog eens genieten van een geweldige natuurshow, wat kan onweer mooi zijn met van die hoge gebouwen om je heen. De bliksem slaat dan ook veelvuldig in en de TV stopt er zelfs even mee.

Morgenochtend vroeg op (6 uur) want we vliegen naar de volgende bestemming, Guilin.

Naar dag 3