Mossinkoff in China
dag 11
Naar dag 10

14 september, dag 11: Lijiang, Naxi en Hollanders op de foto

De wekker hebben we vandaag niet nodig. De bedden blijken zo beroerd slecht dat een diepe slaap niet aan de orde is geweest vannacht. Ondanks de doofheid door de houten blokjes van de vorige avond. "Misschien maakt het ontbijt wat goed" dachten we nog monter. Niets was minder waar, het ontbijt stelde bijna nog minder voor. Het brood was bijna op, de koffie niet te zuipen, de jus d'orange net water en er zijn géén eieren. Hoe bedenken ze het.
We hebben wel goed uitzicht op de "keuken" waar de kok met een chagrijnig gezicht zit te niksen. Ga eieren bakken joh.
Onze gids Ivy heeft dat blijkbaar tegen de man gezegd want een minuut of tien later komt ze langs met een bord gebakken eitjes. Wat een topwijf! Ze kijkt alleen een beetje teveel naar Roy.....
Overigens moeten de koffers weer vroeg buiten de hotelkamer worden gezet. We vertrekken vanavond namelijk weer naar Kunming


Vanmorgen bezoeken we de Heilige Tuin Dongba in het Black Dragon Pool Park. Daar is veel te leren over de Naxi bevolking. Zo is daar op een muur het gehele Naxi pictogrammenschrift opgetekend. Langs de trap heuvelopwaarts zijn ook nog eens pictogrammen op de grond gemaakt die onder ander de hemel en de hel uitbeelden.
Bovengekomen kon je je geboortejaar laten bekijken en je Chinese sterrenbeeld laten bepalen. Vanuit dat punt was er een prachtig uitzicht over de omgeving. Vooral de rijke aanwezigheid van allerlei totempalen maakt het een aparte omgeving met de bergen in de mist op de achtergrond.


De volgende stop brengt ons naar het authentieke dorpje Baisha met het gelijknamige fresco. Een prachtig oud dorpje dat een goed beeld geeft hoe men leeft buiten de grote steden. Zo zien we een man op z'n hurken zitten met een gans in zijn handen waar-ie net de kop van heeft afgehakt. Het bloed laat hij netjes in een kommetje stromen. Dat laten ze stollen en wordt als lekkernij gegeten. Waar was die MacDonalds ook alweer?


We nuttigen weer een smakelijke lunch om vervolgens een park te bezoeken, het park van Li Yang met de vijver van de Zwarte Draak. Het is prachtig gelegen en de pittoreske bouwwerkjes spiegelen prachtig in het rustige en donkere water. Hier was ook te zien hoe een paar Chinese dames "schilderijen" borduurden die ook hier bijna niet zijn te onderscheiden van een foto. Kunstig hoor.
De rest van de middag hebben we vertoefd in het fraaie oude stadshart van Lijiang, dat overdag minstens zo mooi blijkt te zijn als 's avonds. We zoeken samen met Kitty en Frits weer het uitgaansgebied op en strijken neer in een van de tenten die de avond hiervoor uitpuilden van het volk. Nu waren we de enigen.
Bij het raam gezeten waren we echte bezienswaardigheden. Vooral Frits met zijn witte haar en baard was slachtoffer om veelvuldig te worden gefotografeerd. Als Chinees moet je één keer in je leven samen met Frits op de foto. Toen Frits even naar het toilet was nam Roy zijn plek bij het raam in en was net zo goed de pineut. We hebben nog een aantal keer geld gevraagd voor een foto maar daar trapten ze dan net weer niet in.


Het diner gebruiken we in Lijiang in een restaurantje in het centrum, net zoals altijd op de tweede verdieping. Roy heeft ondertussen een Mooncake gekregen van Ivy en die moet natuurlijk worden opgegeten, want anders kan zij zich wel eens beledigd voelen. Charles zit nog vers in het geheugen dus is het oppassen geblazen.


De bus brengt on in de avond naar het vliegveld van Lijiang waar we op het vliegtuig stappen naar Kunming terug. De chauffeur zal dan "onder" het vliegtuig doorrijden om de bus weer terug naar Kunming te rijden. Morgen hebben we natuurlijk de bus wel weer nodig. Zou hij het redden? Het is een ritje van een kleine acht uur, zo hebben we gehoord.......
Na de vlucht zijn we weer in Kunming geland en worden naar het hotel gereden. Nu wel even met een andere bus + chauffeur natuurlijk. En dan weer naar bed en een bed dat dan ook nog een stuk beter is. Ook nog wel hard, maar beter. Welterusten.

Naar dag 10